Skip to main content
NL
FSR

Come Together Awards eren opnieuw initiatieven die strijden tegen racisme en discriminatie

Arthur Theate, Kassandra Missipo en Thierry Witsel reiken awards uit

De eerste editie van de Come Together Awards was een groot succes. Na een spannende strijd won KAA Gent in de categorie profclub en K. Lyra-Lierse als amateurclub. VZW ÊKHÔ Sport werd niet alleen geëerd met een award for supportive organisation, maar won met de steun van de KBVB ook de UEFA Foundation For Children Award 2024. Reden genoeg voor clubs en VZW’s om zich in te schrijven voor de tweede editie, op 15 november 2024! 

Met de Come Together Awards – genoemd naar het gelijknamige Come Together actieplan – willen de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League, clubs in de kijker zetten die discriminatie en racisme aanpakken en inclusie bevorderen, en een aantal initiatiefnemers eren. Iedereen die betrokken is bij een voetbalclub kan – voor 15 september 2024 – een initiatief nomineren via dit formulier. Zowel individuele als groepsinitiatieven komen in aanmerking voor een award.  

Come Together jury 

Vader van Rode Duivel Axel, en juryvoorzitter Thierry Witsel speelt een belangrijke rol in de strijd tegen discriminatie en racisme in het voetbal. Zijn VZW Stop Racism In Sport werkt al jaren rond dit thema en zet concrete acties op. 

Red Flame Kassandra Missipo overwint al jaren vooroordelen, slaagt erin om een mooie carrière op te bouwen in het voetbal. Ze is een voorbeeld voor veel jonge meisjes die dromen om voetbalster te worden.  

Rode Duivel Arthur Theate stapt in de voetbalsporen van Amadou Onana, en heeft hetzelfde engagement. Hij maakt van de strijd tegen racisme en discriminatie een erezaak, en wilde daarom graag in de jury van de Come Together Awards zetelen. 

Sana Sellami is lid van de Diversity Board van de KBVB, bestaande uit experten die regelmatig worden geconsulteerd over diversiteit en inclusie.  Ze is van in het begin betrokken bij het Come Together actieplan. Ze zetelt in de raad van bestuur van de Universiteit Antwerpen – waar ze inclusie hoog op de agenda plaatst – en werkt als inclusion strategist. 

Het vierde jurylid is Nicolas Theodoroudis. Hij coördineert voor de Nationale Loterij projecten die zich inzetten voor inclusie en diversiteit. Hij wil via de Come Together Awards het positieve werk van de vele clubs en voetbalorganisaties extra in de kijker zetten.

"Racisme is één van de grootste kwalen die de sport ooit heeft gekend. Samen met discriminatie ondermijnt het de sportieve waarden en brengt het de sportieve dromen van sommige sporters in gevaar, zoals bij mij ook het geval was. Om te zorgen voor een inclusieve omgeving waarin iedereen zich kan ontplooien en kan presteren zonder bang te hoeven zijn voor een negatief oordeel, is het belangrijk dat we samen bijdragen aan een sport die vrij is van vooroordelen en discriminatie van welke aard dan ook."

– Juryvoorzitter Thierry Witsel

 

Winnaars eerste Come Together awards

Op 16 november 2023 werden de eerste Come Together awards uitgereikt. KAA Gent won de award in de categorie profclub en K. Lyra-Lierse in de categorie amateurclub. De jury besliste ook de award for supportive organization uit te rijken aan VZW ÊKHÔ Sport. 

K. Lyra-Lierse is één van de weinige amateurclubs in België met een Younited team. Met dat team trachten de initiatiefnemers kwetsbare (jong)volwassenen samen te brengen, te verbinden en sterker te maken via voetbal. Ook organiseren ze zomerkampen voor kinderen tussen zes en twaalf jaar, met als doel de sport zo laagdrempelig mogelijk te maken. Want voor K. Lyra-Lierse moet iedereen kunnen voetballen én iedereen moet erbij kunnen horen. 

De KAA Gent Foundation voert een actief en integraal diversiteitsbeleid met verschillende initiatieven. Zo hebben ze aandacht voor diversiteit en interculturaliteit in de opleiding van bestuurders, vrijwilligers en trainers, roepen ze alle Gentse voetbalclubs op om discriminatie te melden en hebben ze in hun stadion een toegankelijkheidsbeleid voor supporters met een beperking. Verder hebben ze een omstaandertraining ontwikkeld, waarbij supporters en vrijwilligers worden geleerd hoe ze actief kunnen tussenkomen wanneer ze worden geconfronteerd met racisme of discriminatie. Tot slot werkt de KAA Gent Foundation actief mee aan diversiteit en inclusie in tal van sociaal-sportieve initiatieven en in drie Gentse voetbalnetwerken die door de KAA Gent Foundation worden gecoördineerd. 

VZW ÊKHÔ Sport is niet verbonden aan een voetbalclub, maar organiseert tijdens naschoolse en buitenschoolse opvang voetbaltrainingen voor dove en slechthorende kinderen, aangepast aan hun motorische vaardigheden. Om communicatie tussen de spelers te bevorderen, heeft ÊKHÔ Sport een innovatieve onderwijsaanpak ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende leermiddelen zoals een verbonden horloge en visuele kaarten. ​

Come Together actieplan  

Het Come Together actieplan werd in 2021 gelanceerd om de strijd tegen discriminatie en racisme in de voetbalwereld te versterken, en inclusie te bevorderen. De oprichting van een meldpunt voor feiten van discriminatie en racisme, de aanstelling van een inclusiemanager, de oprichting van een Diversity Board en een Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme zijn een paar initiatieven uit het actieplan. Maar ook het organiseren van opleidingen over diversiteit en de aanpak van discriminatie in voetbalclubs, draagt hieraan bij. De ambitie is om discriminatie, racisme, homofobie en andere vormen van ongelijkheid van de voetbalvelden en uit de stadions te weren. 

Voor meer informatie ga naar www.cometogether.be