Skip to main content
NL
Pro League

Welke 10 legendes komen in de Hall of Fame? Alleen jij beslist!

De stembussen voor de Pro League Hall of Fame zijn geopend! Tot woensdag 16 oktober kunnen fans via proleague.be/hall-of-fame hun top 3 selecteren uit 57 genomineerden. De 10 voetballegendes die de meeste stemmen verzamelen, worden op 4 november in het Brussels kunstencentrum Bozar officieel ingehuldigd in onze exclusieve eregalerij.

De Pro League bestaat dit seizoen 50 jaar en dat vieren we met een eigen Hall of Fame. Daarin vereeuwigen we de 10 grootste voetbaliconen sinds het ontstaan van de Pro League in 1974. Wie die eer te beurt valt, dat wordt bepaald door onze clubs én onze fans. De 29 profteams van vandaag schoven de voorbije weken elk minstens één kandidaat naar voren om toe te treden tot de Hall of Fame. Meer landstitels in de laatste 50 jaar gaf recht op extra genomineerden.

Aan deze 49 clubkandidaten voegde ons vierkoppig expertenpanel nog eens 8 legendes toe. Christine Schréder, Frank Raes, Mbo Mpenza en Evert Winkelmans discussieerden lang over de ontbrekende namen, maar vonden uiteindelijk consensus over onder anderen Dieumerci Mbokani, Marc Degryse en Erwin Vandenbergh. Zo leggen we vandaag een illustere lijst van 57 genomineerden ter stemming voor aan onze fans.

Herbeleef de discussie onder de panelleden:

De komende weken zal de Pro League samen met haar clubs en diverse mediapartners het aandeel van deze 57 spelers op 50 jaar voetbalgeschiedenis toelichten. “We staan voor vernieuwing, maar putten graag uit ons rijke verleden. Dan is het fijn om de dynamiek bij fans en clubs te zien rond de Hall of Fame met 1,5 miljoen fans die op sociale media onze content consumeren, meer dan 20.000 unieke bezoekers op het digitaal platform en 5.000 gloednieuwe fans die zich aanmelden. Dat geeft ons ook de kans om een groot publiek warm te maken voor onze unieke samenwerking met de Alzheimer Liga. In de volgende fase van onze campagne rakelen we samen met clubs en partners het rijke voetbalarchief op, laten we (ex-)voetballers en analisten de strafste verhalen vertellen en vragen we de mening van Rode Duivels maar evenzeer van de fan op de straat”, licht Lorin Parys toe. 

Je kan al deze unieke content over 50 jaar Pro League de komende weken bekijken via al onze kanalen. 

Mooie Hall of Fame-prijzen
Fans die stemmen kunnen mede dankzij onze partners trouwens heel mooie prijzen winnen. Wie zijn top 3 selecteert met zijn persoonlijke Pro League-account gaat mogelijks met een van onderstaande cadeaus aan de haal. We loten en contacteren de winnaars in oktober, als de voting voorbij is. Dien nu jouw 3 favorieten in om kans te maken via proleague.be/hall-of-fame.

Oproep tot donaties
Aan deze campagne ter ere van onze 50e verjaardag hangt een belangrijk maatschappelijk engagement vast. De Pro League werkt samen met Alzheimer Liga Vlaanderen rond herinneringen en verhalen om de 200.000 Belgen die kampen met dementie te helpen. We brengen de voetbalgeschiedenis in zogenoemde Football Memories-workshops tot leven aan de hand van video's, foto's, memorabilia en geluidsfragmenten. 

In het najaar vinden de eerste geheugensessies plaats bij onze clubs. We vragen fans die stemmen voor onze Hall of Fame straks om een donatie te doen om dit broodnodige project te ondersteunen.