Skip to main content
NL
Pro League

Pro League viert 50e verjaardag met eigen Hall of Fame

De Pro League bestaat dit seizoen 50 jaar en dat gaan we vieren. Om onze roemrijke geschiedenis te eren, onze nalatenschap te herinneren en onze grootste spelers op een voetstuk te plaatsen, lanceert de Pro League in het najaar een eigen Hall of Fame. Samen met onze clubs, mediapartners en fans gaan wij op zoek naar de 10 grootste voetbaliconen sinds het ontstaan van de Pro League in 1974.

Het Belgisch voetbal beschikt over een roemrijke geschiedenis en ontdekte doorheen de jaren talenten die de fans met hun splijtende rushes, heerlijke doelpunten en uitzonderlijke vista hebben begeesterd. Deze nalatenschap verdient het om herinnerd en geëerd te worden. Daarom zal de Pro League ter ere van haar 50e verjaardag de meest illustere voetballers toevoegen aan een eregalerij.

Clubs en fans beslissen
Onze Hall of Fame erkent en huldigt spelers die een uitzonderlijke staat van dienst hebben en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Pro League sinds onze oprichting in 1974. “Het is de hoogste individuele onderscheiding die een liga aan spelers kan toekennen. En die erkenning komt in de eerste plaats rechtstreeks van onze clubs en de fans”, stelt Lorin Parys, CEO van de Pro League.

Het zijn namelijk de 29 profclubs van vandaag die elk minstens één kandidaat naar voren mogen schuiven om toe te treden tot de Hall of Fame. Clubs die een of meer landstitels hebben veroverd in de laatste 50 jaar, mogen extra spelers aan de shortlist toevoegen. Die voorselectie gebeurt de komende twee weken. Zo kan elke club in eigen tone-of-voice haar aandeel uit 50 jaar Pro League zelf vertellen.

“De Pro League Hall of Fame is daardoor een vrij uniek project in het internationaal voetballandschap”, zegt Lorin Parys. “We vertellen onze 50-jarige geschiedenis aan de hand van 50 voetballegendes. Wie de hoofdrolspelers zijn, welke hoofdstukken beschreven worden en welke klemtonen we leggen, dat beslissen onze clubs en hun fans helemaal zelf. Zo beschrijft ieder zijn eigen gekozen hoogtepunten, en brengen we die verscheidenheid en onderlinge rivaliteit samen in de Hall of Fame. Die werkwijze past binnen onze algemene visie om nog nauwer samen te werken met clubs ten voordele van het Belgisch voetbal en de fans.”

Na de clubs komen Frank Raes, Mbo Mpenza, Christine Schréder en Evert Winkelmans in actie. Ons vierkoppig panel deelt nog enkele wildcards uit om tot een voorselectie van een 50-tal namen te komen. Daaruit kunnen de fans in september via www.proleague.be/hall-of-fame hun top 3 kiezen. De 10 spelers die de meeste voorkeurstemmen verzamelden, treden midden oktober toe tot onze Pro League Hall of Fame.

  

Wie kan toetreden?
Om in aanmerking te komen voor de Pro League Hall of Fame zijn er twee belangrijke criteria:

  • De speler moet na 1974 minstens 75 officiële wedstrijden gespeeld hebben in de Pro League-competities.
  • De speler mag niet langer actief zijn als profvoetballer in eender welke competitie.

Wie door de fans tot de Hall of Fame wordt gestemd, mag zich voor eeuwig een ‘Pro League Legend’ noemen. De klas van 2024 zal dus bestaan uit 10 coryfeeën uit het Belgisch voetbal. Nadien voegen we elk jaar nog 2 legendes toe aan de eregalerij, die permanent te bewonderen is op www.proleague.be/hall-of-fame

Partnership Alzheimer Liga
Aan deze campagne ter ere van onze 50e verjaardag is ook een belangrijk maatschappelijk luik verbonden. De Pro League werkt sinds vorig seizoen samen met Alzheimer Liga Vlaanderen rond herinneringen en verhalen uit de rijke geschiedenis van ons voetbal. De link met de Hall of Fame is uiteraard snel gemaakt, want bij legendarische voetballers horen onvergetelijke herinneringen. En laat het ophalen van herinneringen nu net een van de voornaamste werkvormen zijn om de 200.000 Belgen die kampen met dementie te helpen.

Daarom verzamelen de Pro League en haar clubs allerlei hoogtepunten uit hun geschiedenis, om ze nadien tot leven te brengen in interactieve workshops voor personen met dementie. In die zogenoemde Football Memories-werkgroepen gaan lotgenoten aan de slag met verhalen, memorabilia en geluidsfragmenten uit het (verre) voetbalverleden. In het najaar vinden de eerste van deze geheugensessies plaats bij verschillende van onze clubs. We vragen fans die stemmen voor onze Hall of Fame straks om een donatie te doen om dit project verder uit te rollen.

Meer over het partnership met Alzheimer Liga: