Primeur Supercup: bodycam op scheidsrechter tijdens wedstrijd
Morgen start ons nieuwe voetbalseizoen met de wedstrijd om de Supercup tussen Jupiler Pro League kampioen Club Brugge en Royale Union SG, winnaar van de Croky Cup. De Supercup is een ideale gelegenheid om te innoveren en zaken uit te testen en in samenwerking met DAZN en het Professional Refereeing Department kent deze wedstrijd dan ook een heuse primeur: een bodycam voor de scheidsrechter van dienst, Bram Van Driessche.
Samenwerking met DAZN en het Professional Refereeing Department (PRD)
Een week voor de start van de Jupiler Pro League, jaargang 2024-2025, gaan Club Brugge en R. Union SG de strijd aan om de Supercup. De Pro League, DAZN en het Professional Refereeing Department gaan in de Supercup voor innovatie, met een echte primeur. Zo zal scheidsrechter Bram Van Driessche een bodycam en microfoon dragen, zodat de kijkers dichter dan ooit bij de interactie op het veld betrokken worden. Het experiment is mogelijk op deze match, omdat de wedstrijd om de Supercup beschouwd wordt als een niet-officiële wedstrijd. Voor een goed begrip: tot nader order is zo’n experiment in officiële wedstrijden niet toegestaan.
Beter begrip voor de beslissingen
Doel van het experiment is een beter begrip creëren voor de beslissingen van de scheidsrechter op het terrein. In de eerste plaats van de kijkers, maar ook van de commentatoren en presentatoren. Bram Van Driessche zal namelijk ook een microfoon dragen, zodat de kijker ook sommige gesprekken van de scheidsrechter zal kunnen horen. Daarbij denken we aan het moment van de toss met beide aanvoerders, maar ook als de scheidsrechter, na een betwiste fase, uitleg geeft aan de aanvoerder(s) over zijn beslissing. De kijker zal als het ware vanuit het standpunt van de scheidsrechter duiding krijgen waarom bij die specifieke fase een gele of rode kaart de juiste sanctie was, of waarom een overtreding of handspelfase wel of niet een strafschop wettigde.
VAR-feed openbaar
Een andere innovatie tijdens de Supercup is het openbaar maken voor de kijker van de VAR-feed. Bedoeling is dat de kijker weet op welke beelden de scheidsrechter zich baseert om zijn beslissing bij een VAR-check te nemen. De kijker zal dus - live – net dezelfde beelden zien – en op hetzelfde moment als de ref - wanneer deze naar zijn scherm aan de zijlijn wordt geroepen. Dit werd al gedaan in de Europese bekers en tijdens het voorbije EK en zal dus nu ook tijdens de competitie worden ingevoerd.