Met de allereerste Come Together Awards bekroont de Belgische voetbalwereld waardevolle initiatieven in de strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. KAA Gent viel daarbij in de prijzen. De profclub strijdt niet alleen zelf tegen ongelijkheid, maar begeleidt ook clubbestuurders, vrijwilligers en trainers in andere Gentse voetbalploegen.
In augustus deden de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League een oproep om projecten te nomineren die strijden tegen discriminatie en racisme in het voetbal. Een jury – bestaande uit juryvoorzitter Mbo Mpenza, Red Flame Justine Vanhaevermaet, Rode Duivel Amadou Onana en Anouk Bonte en Gregory Franck van de Diversity Board van de KBVB – selecteerde drie winnaars.
KAA Gent won de award in de categorie profclubs en K. Lyra-Lierse in de categorie amateurclubs. De jury besliste ook de award for supportive organization uit te rijken aan VZW ÊKHÔ Sport.
“We beleefden een hartverwarmende avond, met vele mensen die onze ambitie delen om racisme en discriminatie uit het voetbal te bannen. Slechts drie initiatiefnemers gingen met een award naar huis, maar elk initiatief voor een inclusievere sportomgeving is meer dan waardevol. Ik wil dus iedereen bedanken die mee een vuist maakt tegen racisme en discriminatie.”
– Mbo Mpenza, juryvoorzitter
“Ik weet als geen ander hoe leuk het is om met je vrienden te kunnen voetballen. Maar jammer genoeg weet ik ook hoe het voelt om te maken te krijgen met racisme en discriminatie. Het heeft mij nooit tegengehouden om mijn favoriete sport uit te oefenen, maar ik weet dat er jongeren zijn die wel afhaken. Het spreekt dan ook voor zich dat ik initiatieven zoals Come Together een warm hart toedraag, en dat de KBVB op mij kan rekenen om de strijd tegen ongelijkheid aan te gaan. Want iedereen verdient het om zich goed te voelen op het voetbalveld.”
– Amadou Onana, Rode Duivel
Bovenstaande video toont het al: de Buffalo's zijn een voorbeeldclub op het vlak van inclusie. De KAA Gent Foundation voert een actief en integraal diversiteitsbeleid met verschillende initiatieven. Zo hebben ze aandacht voor diversiteit en interculturaliteit in de opleiding van bestuurders, vrijwilligers en trainers; roepen ze alle Gentse voetbalclubs op om discriminatie te melden en hebben ze in hun stadion een toegankelijkheidsbeleid voor supporters met een beperking.
Verder hebben ze een omstaandertraining ontwikkeld, waarbij supporters en vrijwilligers wordt geleerd hoe ze actief kunnen tussenkomen wanneer ze worden geconfronteerd met racisme of discriminatie. Tot slot werkt de KAA Gent Foundation actief mee aan diversiteit en non-discriminatie in tal van sociaal-sportieve initiatieven en in drie Gentse voetbalnetwerken die door de KAA Gent Foundation worden gecoördineerd.
Amateurclub: K. Lyra-Lierse
K. Lyra-Lierse is één van de weinige amateurclubs in België met een Younited team. Met dat team trachten de initiatiefnemers kwetsbare (jong)volwassenen samen te brengen, te verbinden en sterker te maken via voetbal. Ook organiseren ze zomerkampen voor kinderen tussen zes en twaalf jaar, met als doel de sport zo laagdrempelig mogelijk te maken. Want voor K. Lyra-Lierse moet iedereen kunnen voetballen én iedereen moet erbij kunnen horen.
Supportive organization: VZW ÊKHÔ Sport
Dat initiatief is niet verbonden aan een voetbalclub, maar organiseert tijdens naschoolse en buitenschoolse opvang voetbaltrainingen voor dove en slechthorende kinderen, aangepast aan hun motorische vaardigheden. Om communicatie tussen de spelers te bevorderen, heeft ÊKHÔ Sport een innovatieve onderwijsaanpak ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende leermiddelen zoals een verbonden horloge en visuele kaarten.