Skip to main content
NL
FSR

IDAHOT: Pro League overhandigt eerste exemplaar “Proud to be onside” aan Vlaamse Minister van Gelijke Kansen

Vandaag 17 mei is IDAHOT,  de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Om haar engagement voor diversiteit, inclusie en respect uit te dragen, ging het Belgische voetbal vorige speeldag getooid in de regenboogkleuren, met de kapiteinsbanden en cornervlaggen in de finale van de Croky Cup en in de wedstrijden van de Jupiler Pro League, de Lotto Super League en de Challenger Pro League. Iedereen moet immers zichzelf kunnen zijn, in onze stadions en daarbuiten.

Naast het uitdragen van de regenboogkleuren zet de de Pro League ook sterk in op beleid. Dit doet het met een nieuwe gids “Proud to be onside”, die voetbal- en sportclubs op weg helpt om een LGBTQI-vriendelijk klimaat op te zetten in de clubs. 

Ons voetbal is er voor iedereen. We hebben 4 miljoen fans en we willen dat zij allemaal hun passie kunnen beleven terwijl ze zichzelf kunnen zijn. Dit is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend, zoals een bevraging van het Europese Bureau voor de grondrechten deze week aantoonde”, aldus Lorin Parys, CEO van de Pro League. “Meer dan ooit reiken we daarom onze voetbal- en sportclubs tools aan om een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat te creëren op de club. Dit doen we met de nieuwe gids “Proud to be onside”, die samen met partnerorganisatie Out For The Win werd opgemaakt en we ter beschikking stellen van niet enkel voetbalclubs, maar alle sportclubs die er gebruik van willen maken.

Overhandiging bij pilootclub R. Union SG

Het eerste exemplaar werd vrijdagmiddag 17 mei overhandigd aan de Vlaamse Minister van Gelijke Kansen, op het veld van R. Union Saint-Gilloise, één van de pilootclubs in het LGBTQIA+inclusietraject van het profvoetbal.

De helft van mensen die tot de LGBTQI gemeenschap behoren, durft niet hand in hand te lopen op straat. Dat kan niet. De strijd tegen homofobie is een kwestie van ons allemaal. Ook op en naast het voetbalveld. Nederlands onderzoek gaf aan dat bijna de helft van de Nederlandse voetballers het moeilijk zou vinden om openlijk homoseksueel te zijn in hun ploeg. Met deze hands on gids is de Pro League een partner in de strijd tegen homofobie en zetten ze verdere stappen om LGBTQI personen een plaats te geven op het veld én ernaast”, aldus de minister van Gelijke Kansen.

Het document, dat je hier kan raadplegen en downloaden, werd opgemaakt op basis van een brede bevraging bij zowel spelers, staff als management van clubs. De gids helpt clubs met concrete tips bij vaak voorkomende aandachtspunten en zet alle betrokkenen op weg met ingrepen waarmee elke club, op elk niveau,  inclusiever kan worden.

De Football for All-campagne maakt onderdeel uit van het Come Together-actieplan, waarin de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, ACFF en Voetbal Vlaanderen hun krachten bundelen tegen elke vorm van discriminatie. Zo richtten we samen een meldpunt op, waarop slachtoffers en getuigen van discriminerend gedrag terecht kunnen. Meer info via cometogether.be.