Skip to main content
NL
Pro League

Geen plaats voor racisme in ons voetbal

Voor de aftrap van de competitiewedstrijd tegen Club Brugge zondag maakte Standard de Liège een sterk statement tegen racisme. Zo'n actie is nog steeds heel erg nodig, zo bewees een groep zogenaamde “fans” in het bezoekersvak van Club Brugge. Zij reageerde op de actie met een racistische groet. 

De Pro League veroordeelt deze wansmakelijke reactie. Lorin Parys, CEO van de Pro League: “Blijkbaar heeft nog lang niet iedereen het begrepen: racisme is simpelweg idioot en strafbaar. Wie zich eraan bezondigt, is niet langer welkom bij ons. Punt. Niet in ons voetbal, niet in onze tribunes. De strijd tegen racisme en discriminatie en het engagement voor inclusie en diversiteit vormen een van de 5 beleidsprioriteiten voor de Pro League, zowel in ons maatschappelijk beleid als in onze aanpak rond voetbalveiligheid. Gisteren hebben veel voetbalfans, inclusief die van Club Brugge, het incident meteen veroordeeld. Dat bewijst dat de voetbalsupporter dit gedrag niet tolereert. We zijn ook tevreden met het engagement van de club om samen te werken aan het identificeren van de schuldigen.

In overleg met de politiezones en de clubs worden de betrokken toeschouwers geïdentificeerd zodat een procedure kan worden opgestart. Een mogelijke sanctie kan voor die supporters oplopen tot een stadionverbod tot 10 jaar. Acties van de disciplinaire instanties van de KBVB tegen de club in kwestie kunnen leiden tot een geldboete of zelfs het sluiten van (een deel van) de tribunes.

Samen met de clubs en de KBVB blijft de Pro League haar schouders zetten onder het Come Together-plan, met vorig seizoen 75 vormingen bij de clubs, permanente sensibilisering en de samenwerking met het bondsparket.