Skip to main content
NL
Jupiler Pro League

VAR-feed vanaf speeldag 3 in live-uitzendingen Jupiler Pro League

Vanaf speeldag 3 wordt de VAR-feed volledig geïntegreerd in de live-uitzending van de Jupiler Pro League wanneer de ref naar de monitor wordt geroepen voor een on-field-review. Deze primeur is een volgende stap in de innovatieve samenwerking tussen de Pro League, DAZN en het Professional Refereeing Department. Door de VAR-feed bij on-field-reviews openbaar te maken, verhogen we de transparantie van het beslissingsproces van de scheidsrechters en de VAR. In Standard de Liège - KV Mechelen is dit nieuwtje voor het eerst mogelijk.

Meer communicatie, meer transparantie en dus meer begrip. Met deze overtuiging gingen de Pro League, DAZN en het Professional Refereeing Department aan de slag om de relatie tussen scheidsrechter en publiek te versterken. Door de VAR-feed bij een on-field-review openbaar te maken, krijgt de kijker voortaan dezelfde beelden te zien waarop de scheidsrechter zich baseert om zijn beslissing te nemen bij een review. 

Via grafiek krijgt de kijker ook meteen te zien welke situatie er gecheckt wordt - een mogelijk doelpunt, strafschop of rode kaart - en de reden van de check, zoals mogelijk handspel. Ook krijgt de kijker, elke keer de VAR een buitenspellijn trekt om een beslissing te staven, deze beelden te zien. Een nieuwe reeks innovaties dus om de fans inzicht te geven in het beslissingsproces van de scheidsrechter.

Lorin Parys, CEO van de Pro League: “Fans willen weten wat er precies gebeurt in cruciale fases van een wedstrijd, zoals een VAR-interventie. Wanneer refs samen met hun team beslissingen nemen in het heetst van de strijd, delen we vanaf nu dus meer info, zodat onze fans inzicht krijgen in hoe die beslissingen tot stand komen. We zijn ervan overtuigd dat meer transparantie zal leiden tot meer inzicht en begrip. We zijn blij dat we met DAZN en het Professional Refereeing Department echte partners in innovatie hebben.” 

Jan Mosselmans, Director Programming & Operations DAZN: “Er leefde de voorbije jaren soms onbegrip bij fans en het brede publiek over beslissingen van de refs, ondanks de professionalisering bij het PRD en het toenemende gebruik van technische hulpmiddelen. Daarom is transparantie in het beslissingsproces van de scheidsrechters een absolute noodzaak. Als rechtenhouder van het Belgisch voetbal wil DAZN op dit vlak een voortrekkersrol opnemen en deze positieve evolutie absoluut ondersteunen.”

Jonathan Lardot, technisch directeur Arbitrage: "Als Professional Refereeing Department hebben we altijd als doel om het werk van onze scheidsrechters zo transparant en begrijpelijk mogelijk te maken. We danken de Pro League en DAZN voor het mogelijk maken van deze technologische vooruitgang, die uiteraard de ervaring voor de fans zal verbeteren, maar ook zal blijven bijdragen aan de waardering en verduidelijking van het werk van onze scheidsrechters.”