Skip to main content
NL
Lotto Super League

Torenhoge ambities in nieuwe seizoen Lotto Super League

Aan de vooravond van de openingsspeeldag in de Lotto Super League kwamen alle clubs vrijdag samen in The Wings om vooruit te blikken op wat zich aankondigt als een veelbelovend seizoen. Aan ambitie geen gebrek, zowel bij de Pro League als bij haar clubs.

De Pro League stelde in maart samen met de RBFA, ACFF en Voetbal Vlaanderen haar strategisch plan vrouwenvoetbal voor. Dit seizoen rollen we daar de eerste elementen van uit, met bijvoorbeeld strengere licentievoorwaarden en twee nieuwe elitereeksen in het meisjesvoetbal (U16 en U18). “Dat zijn belangrijke maatregelen, want door hen een competitieve omgeving te bieden, stomen we talentrijke meisjes beter klaar om de sprong naar de Lotto Super League te maken”, licht Lorin Parys toe. “Meer competitieve matchen en meer sportieve druk dragen bij tot het ontwikkelen van een echte topsportcultuur en winnaarsmentaliteit. Dat zal helpen om onze ambitie om toe te treden tot de top 15-competities in Europa te bereiken.”

De Pro League heeft samen met haar clubs ondanks een kleiner aantal teams toch een boeiend competitieformat uitgetekend, met voldoende matchen en play-offs met 4. “Elke match is een uitdaging en de play-offs voeren de druk op, wat het spelniveau en de spektakelwaarde van de Lotto Super League verhoogt. Dat is ook goed voor de fans, die dit seizoen alle live matchen gratis kunnen bekijken via DAZN, elke zaterdag om 13u30”, aldus Parys.

RSC Anderlecht gaat op zoek naar de achtste landstitel op rij, maar net als vorig jaar zijn er kapers op de kust. Behalve Standard Fémina en OHL gaat ook bekerwinnaar Club YLA voort op hetzelfde elan, vertelt Leo Van der Elst van Club YLA. “Onze filosofie blijft het opleiden van jonge speelsters maar ook het aantrekken ervan. Daarvan zijn Amy Littel, Romane Jadoulle en Véronique Zang Bikoula goede voorbeelden.” 

Om al dat jong geweld op het veld te begeleiden, haalde Club YLA ook ervaring in huis. “We ondervonden dat de jonge meisjes wel wat ervaren speelsters konden gebruiken. Daarom zijn we de Zwitsers-Portugese Stefanie Da Eira (31) gaan halen. Zij heeft ervaring op het hoogste niveau. De voorbije drie jaar speelde ze in Spanje. Maar ook Chloé Vande Velde (27), die ervaring heeft opgedaan bij ADO Den Haag in Nederland, is een meerwaarde voor onze jonge ploeg”, vertelde Leo Van Der Elst.

KRC Genk Ladies deed vorig jaar mee in Play-off 1 en koestert gelijkaardige ambities voor dit seizoen, maar wacht een moeilijk seizoensbegin. Met een beperkte spelerskern en enkele geblesseerden in de eerste weken wordt het zwoegen, moet Betty Van Proeyen schoorvoetend toegeven. “De bedoeling is om stilaan te herstellen en hopen op beweging tijdens de wintermercato”, aldus de algemeen directeur van de Limburgers. Maar aan hun ambities wordt niet gesleuteld. “Dit jaar gaat het moeilijk worden, maar onze ambitie is zeker om de komende jaren een vaste waarde te worden in Play-Off 1. Op lange termijn moet top drie mogelijk zijn”, aldus Van Proeyen.

SV Zulte Waregem start aan het nieuwe seizoen met heel wat nieuwe speelsters. “Twaalf nieuwe gezichten stellen we voor, waarvan een aantal talenten uit de jeugd van RSC Anderlecht”, zegt Steven Beulque van de Essevee Ladies. “Ons grootste probleem vorig jaar was ons aanvallend compartiment. We hadden misschien wel één van de beste verdedigingen van de reeks. Daarom hebben we ons gericht versterkt, onder meer met Amber Maximus (vorig seizoen goed voor 11 goals bij KAA Gent, red.) en de pijlsnelle Daisy Baudewijns (2 goals voor KV Mechelen in 2023-2024, red.).”

Bekijk hieronder de reportage over nieuwkomer KVC Westerlo: