Skip to main content
Pro League

Jaarrekeningen clubs: maatregelen uit Football First tonen geleidelijke impact

De bevindingen van de Licentiecommissie, die de jaarrekeningen uit 2024 van de Pro League-clubs onderzocht, werden vandaag gepubliceerd. Uit de analyse blijkt dat de financiële maatregelen die de Pro League in 2022 doorvoerde in het toekomstplan Football First hun impact beginnen tonen. 

CEO Lorin Parys: "Er is duidelijk nog flink wat werk aan de winkel, al zit er een geleidelijke verbetering in de resultaten. We zien daarnaast wel dat de beslissingen uit Football First voor een aantal duidelijke positieve evoluties zorgen. Alle clubs voldoen aan de huidige verplichtingen rond de evolutie naar een positief eigen vermogen, een soort spaarrekening die voor meer financiële stabiliteit moet zorgen. En de clubs scoren ook steeds beter op de ‘soft salary cap’, of het afstemmen van hun sportieve uitgaven op hun inkomsten. Tot slot investeerden clubs nooit meer in jeugdvoetbal, vrouwenvoetbal en sociale projecten, samen goed voor meer dan 86 miljoen euro in 2024."

De financiële resultaten van onze clubs tonen een geleidelijke verbetering. Het gecumuleerd verlies voor belastingen verminderde het voorbije jaar met een derde, van 175 miljoen euro naar 117 miljoen euro in 2024. 

Twee factoren hebben een grote impact op de resultaten. Onze clubs realiseerden veruit de sterkste transfer resultaten ooit met 178 miljoen euro winst, in 2023 was dat 65 miljoen euro. Door de fiscale hervormingen en een aantal schikkingen met de fiscus werden er ook voor meer dan 40 miljoen euro aan belastingen betaald in 2024. Dat leidde tot een resultaat na belastingen dat 14% beter was dan vorig jaar en een verlies van 160 miljoen euro. De eigenaars van de clubs worden verplicht verliezen van meer dan 5 miljoen euro bij te passen. Zeven clubs maakten samen 30 miljoen euro winst.    

Financial Fair Play: positieve evolutie 

In de Financial Fair Play resultaten worden afschrijvingen, kwijtgescholden schulden, belastingen en investeringen in jeugd, vrouwenvoetbal en sociale projecten in rekening genomen. Die cijfers laten een verbetering zien van bijna 90%: van een tekort van 94 miljoen euro in 2023 naar 14 miljoen euro in 2024. 

Daarbij valt op dat clubs extra investeerden in onze jeugd, het vrouwenvoetbal en Football & Social Responsibility:

  • Extra investeringen in jeugdvoetbal: 78 miljoen euro in 2024, tegenover 66 miljoen euro in 2023 en 49 miljoen euro in 2022, een stijging van ruim 59% in drie jaar tijd.

  • Investeringen in vrouwenvoetbal: 2,3 miljoen euro, een toename van 30%.

  • Investeringen in Football & Social Responsibility: 20% toename in 2024, met een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro.

De opgelegde maatregelen op het vlak van Squad Spend Ratio en Positief Eigen Vermogen beginnen ook hun effect te tonen:

  • Positief Eigen Vermogen: Deze regel, die fungeert als een ‘spaarrekening’ voor clubs, toont een duidelijke verbetering. Momenteel voldoen alle clubs, op één na, aan deze vereiste. Deze club krijgt 1 punt afgetrokken. Dertien van de zesentwintig clubs beschikken al over een positief eigen vermogen, tegenover twaalf in 2023. Daarnaast voerden zeven clubs een kapitaalsverhoging door om aan de norm te voldoen. Een lening kan dus niet meer, wat de financiële positie van de clubs moet versterken.

  • Squad Spend Ratio: De maatregel om in vier jaar tijd te evolueren naar een maximale verhouding van 70% tussen personeelskosten voor de sportieve cel en netto operationele inkomsten (NOI) begint zijn vruchten af te werpen. In 2024 behalen al 15 clubs deze norm. De drempel lag op 90% voor het seizoen 2023-2024 en werd door 20 clubs gehaald. In 2024-2025 wordt de maatstaf aangescherpt naar 80%.

Ondersteuning voor de clubs

De Pro League blijft inzetten op financiële stabiliteit, duurzame groei en permanente ondersteuning van haar clubs, via vormingen en opleidingen voor de clubs zoals de Pro League Business School. De maatregelen die de afgelopen jaren zijn ingevoerd, zullen in de komende seizoenen verder bijdragen aan een financieel duurzamer voetbalmodel in onze professionele competities.