NL
Challenger Pro League

Stathursday: de eeuwige klasse van Dieumerci Mbokani…

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week zetten we de prestaties van Dieumerci Mbokani Bij SK Beveren in de kijker. Op zijn oude dag zit er nog steeds helemaal geen sleet op de Congolese spits.

Afgelopen weekend bewees Dieumerci Mbokani nog maar eens zijn klasse in de Challenger Pro League. Met een subliem hakje zette hij Sander Coopman op weg naar de 0-1 tegen KMSK Deinze. Na de rust legde Dieu er zelf nog twee in het mandje, waaronder een prachtige stift. Intussen staat de teller van de Congolees op 5 doelpunten en 3 assists in 8 duels.

Hoewel hij twee weken geleden 37 werd, behoort Mbokani tot de absolute smaakmakers van de Challenger Pro League. De leeftijd lijkt hem niet te deren. De aanvaller van SK Beveren is elke 78 minuten betrokken bij een doelpunt (zelf scoren of een assist geven). Enkel ploegmaat Sander Coopman en Alonso Martínez van Lommel SK doen beter.

Mbokani scoort gemiddeld 0,73 doelpunten per 90 minuten, ofwel 1 goal elke 124 minuten. Ook in die statistiek behoort de Congolees tot de top 5 van de Challenger Pro League. Die prestatie wordt pas echt indrukwekkend als je de leeftijd van de andere vier in die stand bekijkt: Barry (22), Stassin (18), Rocha (25) en Baeten (20).

Eén goal elke 124 minuten, dat straffe cijfer heeft hij in zijn lange carrière in de Jupiler Pro League nooit kunnen evenaren. Bij RSC Anderlecht klokte de toenmalige Gouden Schoen-winnaar Mbokani in het kampioenenjaar 2012-2013 af op 19 doelpunten, ofwel één goal elke 125 minuten. Als hij aan dit tempo blijft scoren voor SK Beveren, doet de Congolees zelfs beter dan tien jaar geleden!

Voelt Mbokani de tand des tijds dan helemaal niet? Toch wel, want zijn speelstijl wijzigde sterk ten opzichte van zijn periode bij R. Antwerp FC (2018-2021). Mbokani speelt minder fysiek dan toen. Zo betwist hij minder (lucht)duels en dat komt zijn creativiteit ten goede. Zowel in aantal assists (0,44 per 90 minuten) als gecreëerde kansen (1,45 per 90 minuten) doet hij voorlopig beter dan bij de Great Old.

Hoeveel doelpunten scoort Mbokani dit seizoen voor SK Beveren?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.