Skip to main content
NL
Pro League

European Leagues en FIFPRO dienen klacht in tegen FIFA

FIFPRO Europe, de organisatie die Europese spelersvakbonden vertegenwoordigt, en de European Leagues, de vereniging van de Europese professionele voetballeagues, hebben samen met LaLiga een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen FIFA. De klacht betreft de manier waarop FIFA het internationale wedstrijdschema oplegt.

De klacht, die formeel is ingediend bij het Directoraat-Generaal Mededinging van de Europese Commissie, richt zich op het beleid van FIFA rond de beslissingen bij het vastleggen van de wedstrijdkalender en de impact daarvan op de gezondheid en carrièreduur van spelers. FIFA wordt ervan beschuldigd haar rol als organisator en toezichthouder in te zetten voor commerciële doeleinden, zonder afdoende overleg met betrokkenen zoals spelers en competities.

De klacht benadrukt dat het huidige overvolle internationale wedstrijdschema niet alleen een bedreiging vormt voor de gezondheid van spelers, maar ook de duurzaamheid van nationale competities in gevaar brengt. Dit is een zorg die al langer wordt gedeeld door de voetbalgemeenschap, en nu heeft geleid tot juridische stappen om deze situatie te corrigeren.

Lorin Parys, CEO van de Belgische Pro League, benadrukt de noodzaak van overleg: "Met deze klacht, de Super League-zaak en Diarra, staat de huidige governance van onze sport op een breekpunt en moet er iets veranderen. De oplossing is simpel: FIFA moet de telefoon opnemen en aan tafel gaan zitten. Niet alleen voor ons, maar ook voor de spelers en de fans. We vragen geen geld, we betwisten de nuttigheid van FIFA niet. We willen gewoon niet dat er beslissingen over ons worden genomen zonder ons te betrekken."