Skip to main content
NL

Antwerpse derby eindigt op 5-0, Beerschot krijgt 50.000 euro boete én statistieken blijven behouden

Royal Antwerp FC wint de Antwerpse derby tegen K. Beerschot VA met 5-0 forfaitcijfers. Dat is maandag bevestigd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De 3 punten worden daardoor officieel toegekend aan de Great Old. Volgens de reglementen blijven behalve de clean sheet ook de statistieken van de gestaakte match behouden. De Pro League legde Beerschot intussen een boete van 50.000 euro op. Andere sancties kunnen nog volgen. 

Wat een enorm stadsfeest moest zijn, eindigde zondag in mineur. De derby tussen RAFC en Beerschot van speeldag 9 in de Jupiler Pro League werd bij een 4-0 tussenstand definitief stilgelegd in de 75e minuut. Enkele bezoekende supporters gooiden meermaals pyrotechnisch materiaal op het veld. Scheidsrechter Lothar D’hondt moest de partij voortijdig beëindigen.

Het bondsreglement schrijft in principe voor dat de wedstrijd vanaf de minuut van schorsing hernomen moet worden achter gesloten deuren. De kalendermanager plande de hervatting op maandag om 14u, maar K. Beerschot VA gaf forfait en dat werd maandag door de KBVB bevestigd. 

Dit maakt dat de wedstrijd definitief beëindigd is en volgende zaken alvast zeker zijn:

  • Royal Antwerp FC wint de wedstrijd officieel met 5-0 en krijgt de drie punten. De uitslagen en rankings werden intussen aangepast op de officiële kanalen van de Pro League;

  • De doelpunten en assists blijven behouden. Deze statistieken worden toegevoegd aan de individuele rankings;

  • De clean sheet geldt evenwel niet voor deze wedstrijd, aangezien er in de resterende minuten nog gescoord had kunnen worden.

  • Gele en rode kaarten opgelopen tijdens deze wedstrijd blijven behouden. Schorsingen die tijdens de bewuste match uitgezeten werden, beschouwen we als voldaan.

De beslissing om het forfait te bevestigen, staat los van eventuele procedures waarover de bevoegde (bonds)instanties zullen oordelen. Er kunnen dus nog bijkomende sancties opgelegd worden aan K. Beerschot VA. Zo stipuleren de Pro League-regels dat de aansprakelijke ploeg van een stilgelegd duel in principe 3 uitwedstrijden zonder fans moet afwerken. Het is evenwel aan de KBVB om deze sanctie uit te spreken. 

Wat wel al zeker is: K. Beerschot VA moet op basis van het intern reglement van de Pro League een boete van 50.000 euro betalen.